måndag 23 januari 2012

v. 40

Snart är det stora dagen här, då du kan krama och pussa bebisen. Var inte orolig om du fortfarande går och väntar i slutet av denna vecka – det är bara cirka 5% av alla bebisar som föds på sitt beräknade förlossningsdatum och hela 75% föds senare.
Känns det som om graviditeten har flutit på bra? Var beredd – den allra sista tiden kan kännas som en evighet. De flesta läkare och barnmorskor väntar minst två veckor innan de bedömer dig som överburen och förslår igångsättning av förlossningen.

Rent praktiskt, så kan det vara bra att ha prövat på att installera barnsätet i bilen innan det verkligen behövs. Krångel med barnsätet (eller babyskyddet) är ett onödigt stressmoment och hinder när ni ska ta hem bebisen för första gången. En annan bra förberedelse är att gå igenom din partners roll under förlossningen.

Om du erbjudits hjälp av släkt den första tiden, kan det vara ett jättebra stöd. Lämna hushållsarbetet åt andra, om det går. Att ta emot många besökare precis i början kan vara jobbigt – en rekommendation är, att antingen skjuta upp besöken en vecka, eller begränsa dem till den enklaste formen av fika och en kortare stund. Bebisen och er samvaro är första prioritet, förutom vila. Det kan också vara klokt att begränsa antalet människor som håller och bär bebisen till familj och nära vänner under de första veckorna.

Snart, snart, snart! Inom kort kommer du att kunna pussa, krama, byta blöjor och bada din nya bebis.

1 kommentar:

Pia sa...

Sicken tur att jag räknas som närmsta familjen ;)Vila mycket nu gumman