tisdag 10 januari 2012

v. 38

De sista veckorna kommer du förmodligen att känna dig som en ganska rastlös flodhäst. Försök trots detta att vila så mycket som möjligt, även om du har svårt att sova – du kommer att uppskatta det efter förlossningen. Din barnmorska vill träffa dig och ta ett blod- och eventuellt urinprov denna vecka.Denna vecka fäller bebisen det mesta av den duniga kroppsbehåring som kallas lanugo och fosterfettet (vernix caseosa) – det vaxliknande fettlager som skyddar bebisens hud i fostervattnet – börjar försvinna, även om något kan finnas kvar vid födseln. Bebisen sväljer bådadera, tillsammans med andra utsöndringar och detta ligger kvar i tarmen tills bebisen är född. Barnbeck, som detta kallas, är grönsvart och blir bebisens första avföring.De kommande veckorna är verkligen väntans tider. Använd dem väl -- ät bra och vila mycket. Om du behöver lite hjälp med den nedstämdhet som kan komma i graviditetens senare skede, kan du alltid tjuvkika på hur din nyfödda bebis kommer att vara.

Är du säker på att du packat allt du behöver inför förlossningen? Kolla vår checklista för packning. Det kan vara bra att ha de kläder du tänker ha på bebisen när den är född och på resan hem redo. Och glöm inte det du själv ska ha på dig på hemresan, bekväma kläder med elastisk midja är bäst.


Nu är det också din partners sista chans att läsa på hur han bäst ger dig stöd under förlossningen. Det finns massor av goda råd i våra topptips för medföljare och en pappas förlossningsberättelse att läsa. Medan du fortfarande har tid, kan det vara roligt att skaffa några böcker för bebisens första år, eller några leksaker som passar nyfödda. Sist men inte minst, se till att barnstolen är monterad och klar.

Inga kommentarer: