måndag 16 januari 2012

v. 39

Nu är bebisen redo att möta sin publik. En genomsnittlig bebis håller fortfarande på att lägga på sig underhudsfett, för att kunna klara temperaturskiftningar bättre efter födseln. De flesta bebisar väger mellan 2,7 och 4,3 kg när de föds och pojkar brukar vara något tyngre än flickor. Alla inre organ är färdigutvecklade, men lungorna är de som når full utveckling sist.
Du kanske mest känner dig som en strandad val de sista veckorna. Försök ta det lugnt – det kan dröja innan nästa tillfälle. Gå på bio, läs en bok som inte handlar om graviditet och bebisar, gå till frisören eller tillbringa tid tillsammans med din partner. Ingen av er kommer att ha särskilt mycket tid till att laga mat de första veckorna efter att bebisen är född, så det är ett smart drag att förbereda och frysa in mat för att rädda upp läget senare. Finns det andra förberedelser ni kan ägna er åt? Se till att det tanken är full och läs (på skoj!) våra bebishoroskop.

Nu är det dags att ha ett samtal med din barnmorska om smärtlindring under förlossningen. Det kan vara skönt att veta praktiska saker, som var ni parkerar och hur ni ska göra när ni kommer till sjukhuset, om ni inte redan vet det. Glöm inte att göra planer för passning av äldre barn under förlossningen.Om du planerar att använda pool eller badkar under fölrlossningsarbetet, kan du läsa här om hur du använder poolen och vilka typer av smärtlindring du kan använda när du är i vattnet. Om du inte kan använda vatten där du ska föda, kan du läsa om andra naturliga smärtlindringsmetoder här.

"Packa en kylväska med favoritsnacks. Ta med en videokamera (om sjukhuset tillåter det), kamera, extra batterier och film (om du inte har en digitalkamera), "presenter" från bebisen till syskonen, massageoljal, en radio, din adressbok och något att läsa om förlossningen drar ut på tiden."

1 kommentar:

Pia sa...

Oj oj vad tiden har sprungit :D Spännande :D